Mijn kind haat lezen. Wat nu?
“Ik haat lezen!”. Is dat iets wat je thuis vaak hoort? Het kan enorm frustrerend zijn als je kind telkens een hekel heeft aan lezen, zeker als je weet hoeveel waardevolle kennis en plezier het geeft als je boeken leest. Maar wat als het probleem niet alleen een kwestie is van “geen zin hebben”, maar dieper ligt in hoe je kind leert en denkt? Vooral voor beelddenkers kan lezen soms een enorme uitdaging zijn.
Waarom is lezen zo lastig voor beelddenkers?
Beelddenkers verwerken informatie heel anders dan wat de meeste methodes op school vragen. Ons onderwijs is ingericht op letters en woorden en beelddenkers denken vooral in beelden en plaatjes. Als deze kinderen moeten gaan lezen vraagt het hun gedachten om constant “vertaalwerk” te doen. Alle woorden moeten omgezet worden naar beelden zodat ze het verhaal kunnen begrijpen. Dit kost niet alleen energie, maar kan ervoor zorgen dat lezen voelt als een strijd, waardoor de motivatie om te lezen zakt. Daarbij kunnen ook leerproblemen zoals dyslexie het lezen extra moeilijk maken.
Maar hoe kun je lezen nu leuk maken?
Tip 1: begin met boeken vol plaatjes.
Boeken zoals strips of prentenboeken kunnen een hele leuke manier zijn voor beelddenkers om het lezen te stimuleren. De afbeeldingen helpen om een verhaal direct voor zich te zien, waardoor ze minder energie hoeven te steken in het “omzetten” van tekst naar beeld. Dit maakt het lezen niet alleen makkelijker, maar ook veel leuker. Veel kinderen ervaren dat ze door de plaatjes makkelijker in het verhaal komen, wat een gevoel van zelfvertrouwen geeft en motiveert om verder te lezen.
Tip 2: maak verhalen tastbaar.
Beelddenkers leren vaak het beste door beweging en ervaring. Probeer eens een boek te kiezen waar jullie iets mee kunnen doen. Zoek bijvoorbeeld een boek met een verhaal over dieren en ga dan samen naar de kinderboerderij. Of maak een speurtocht in het bos. Het geeft niet alleen plezier voor jullie beiden, maar het maakt veel meer indruk op je kind waardoor hij het verhaal veel beter gaat begrijpen. Want hij heeft een beeld bij het verhaal. Daardoor kun je de interesse voor lezen laten groeien. Voor de oudere kinderen zou je kunnen kijken op Youtube.nl. Hier staan zoveel filmpjes op over bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde, waardoor ze het verhaal veel beter begrijpen, dan wanneer ze een lap tekst moeten lezen.
Tip 3: combineer luisteren en lezen.
Tegenwoordig zijn er ook heel veel luisterboeken. Lezen en luisteren tegelijk is een leuke manier voor beelddenkers om het verhaal te beleven. Laat je kind lekker meelezen in het luisterboek. Terwijl ze de woorden horen, kunnen ze zich meer focussen op het verhaal en hoeven ze niet elke regel zelf om te zetten in hun hoofd. Dit geeft ze meer ruimte om echt te begrijpen wat er gebeurt en dat helpt om lezen minder “zwaar” te laten voelen.
Tip 4: maak gebruik van technologie om het lezen te ondersteunen.
Heb je wel eens gedacht aan een e-reader of apps met interactieve functies, zoals luisterboeken met afbeeldingen of een tekst die mee “oplicht” terwijl het wordt voorgelezen? Het maakt lezen leuker en ze kunnen het verhaal vaak beter volgen zonder dat het lezen te moeilijk of saai wordt. En daarbij is het ook minder vermoeiend voor ze want ze hoeven niet alles steeds in hun hoofd om te zetten.
Tip 5: vier ook de kleine successen.
Wanneer je kind start met lezen hoeft het niet perfect te zijn. Elke stap telt, hoe klein die stap ook is. Start met makkelijke boekjes met weinig letters en veel plaatjes. Of met stripboeken. Stel haalbare doelen, zoals een alinea, of een bladzijde. Iets wat haalbaar is. Leg de lat niet te hoog, want dan zijn ze heel snel niet meer gemotiveerd.
En als het goed is gegaan, vier dan ook de successen. Daar krijgt je kind meer zelfvertrouwen door. Hoe meer succeservaringen, hoe groter de kans dat lezen uiteindelijk minder weerstand oproept.
Hoe coaching kan helpen om het plezier in het lezen te vinden.
In mijn praktijk begeleid ik kinderen met leerproblemen zoals moeite met lezen en dyslexie, speciaal gericht op beelddenkers. Samen met het kind en jullie als ouders ga ik op zoek naar een manier die werkt voor jullie kind, zodat het lezen weer lukt en leuk gaat worden. Ik werk veel met materialen die het lezen stimuleert. Hier zijn diverse spelletjes voor te gebruiken, maar denk bijvoorbeeld ook aan kleien. Ze krijgen de ruimte om te ontwikkelen op hun eigen tempo. En thuis kunnen jullie dan oefenen met lezen.
Daarnaast vind ik het heel belangrijk om te werken aan het zelfvertrouwen. Elk klein succes telt! En door positieve ervaringen op te doen met lezen, groeit het zelfvertrouwen van jullie kind. Door samen te zoeken waar de interesses liggen van jullie kind kun je boeken zoeken die aansluiten bij hun interesses waardoor ze meer gemotiveerd zijn om weer te gaan lezen. Het maakt het leuzen ook een stuk leuker.
Gevoelsverkenner
Als kinderen bij mij in de praktijk komen hebben ze vaak al een hele volle rugzak met allerlei dingen die niet zo lekker gaan op school. Soms hebben ze al bijles of therapie gehad, maar niets wat écht werkt. Als ik merk dat er een emotie in de weg zit die het zelfvertrouwen van jullie kind blokkeert, zet ik de Gevoelsverkenner in. Daardoor kunnen we kijken, op een leuke laagdrempelige manier, wat jouw kind blokkeert en wat we eraan kunnen doen. Soms is dat even nodig om weer vol aan de slag te kunnen en je kind weer beter in zijn vel te laten zitten. Door deze emotie te herkennen en een plaats te geven, kan eventueel ook het leesproces weer beter op gang komen.
Lezen moet leuk zijn en geen verplichting.
Als je kind op zijn eigen tempo kan ontdekken dat lezen echt wel heel leuk kan zijn, dan zijn jullie al een heel eind gekomen. Beelddenkers worden enthousiast om te leren als ze ergens het nut van inzien. Dus als ze ontdekken en begrijpen waarom lezen leuk kan zijn, zullen ze dit eerder oppakken.
Wil je hulp bij het leesplezier van jouw kind?
Heb je na het lezen van deze tips het gevoel dat je kind extra begeleiding kan gebruiken om lezen weer leuk en begrijpelijk te maken? Neem dan contact met mij op, ik vertel jullie graag meer over de mogelijkheden. Dit kan door te reageren onder deze blog of door een berichtje te sturen naar info@de-plaatjestuin.nl. Of vul even het contactformulier in.