beelddenkers en hooggevoeligheid

Beelddenken en hooggevoeligheid

Beelddenken en hooggevoeligheid

Wat zijn symptomen van hooggevoelig zijn?

Hooggevoelig zijn, misschien herken je het wel bij jezelf? Je reageert vaak anders of heftiger dan anderen op situaties. 


Denk bijvoorbeeld aan het kijken van een film. Je leeft helemaal mee in de film. Maar het zo zielig en de tranen lopen al snel over je wangen. De persoon naast je is bijvoorbeeld niet zo gevoelig en zal hier geen last van hebben. Iemand die hooggevoelig of hoogsensitief is zal dit dus veel eerder hebben. De emoties komen veel harder binnen. 


Maar ook geluiden kunnen voor een hooggevoelig persoon veel heftiger zijn. Veel kinderen die hooggevoelig zijn, maken gebruik op school van een koptelefoon. Op deze manier dempt het geluid en kunnen ze zich beter concentreren in de klas. 


Veel beelddenkers zijn ook hooggevoelig. Dit hoeft niet te betekenen dat ze op alle gebieden even hooggevoelig zijn. Dat verschilt uiteraard per persoon. Het betekent wel dat een beelddenker in de klas meer gevoelig kan reageren op situaties op school dan anderen. Denk hierbij aan het gedrag van de leerkracht. Heeft de leerkracht een harde, felle stem, dan komt dat bij een beelddenker harder binnen dan bij een woorddenker. Dit is voor de leerkracht iets om rekening mee te houden. Of geef het als ouder aan bij de leerkracht dat je kind hier last van heeft. Vaak hebben ze er helemaal geen erg in, maar kunnen ze het wellicht aanpassen of rekening mee houden. 


Als je beelddenkende kind juist op dit vlak gevoelig is, kan deze harde stem ervaren worden als een straf. Een voorbeeld: onze dochter had op de basisschool een leerkracht die een luide stem had. Als ze haar dan aansprak met de felle ondertoon, kwam dat voor mijn dochter binnen alsof ze iets fout had gedaan. Terwijl dat niet de bedoeling was van de leerkracht. Maar het gevoel bij haar was er wel. Beelddenkers kunnen hier  zelfs faalangst door ontwikkelen, omdat ze het gevoel hebben dat ze iets niet goed hebben gedaan. Voor meer informatie over beelddenkers en faalangst verwijs ik je graag naar een blog dat ik daarover heb geschreven. 


Rechtvaardigheidsgevoel

Beelddenkers hebben ook een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel. Denk hierbij aan het maken van afspraken. Afspraken die je als ouders met je kind maakt of afspraken met vriendjes of vriendinnetjes, afspraken met de leerkracht. Deze moeten nagekomen worden. Als dit niet gebeurt is dat voor een beelddenker moeilijk te begrijpen. 


In de tijd dat wij zelf nog begeleiding aan huis hadden voor onze kinderen zei onze begeleider: “Doe wat je zegt, en zeg wat je doet”. Op dat moment stond ik er niet zo bij stil, maar later hebben wij hem vaak ingezet met onze eigen kinderen, met resultaat. Want zij wisten waar ze aan toe waren en wij kwamen onze afspraken naar hun toe na. 


Maar denk ook aan een speelafspraak. Als die op het laatste moment wordt afgezegd, kan dat voor een beelddenker behoorlijk heftig worden ervaren.  Of als de planning van activiteiten op school ineens veranderd. Dan zou het fijn zijn als de leerkracht dit van tevoren met jullie als ouders of met het kind even kan bespreken. Op deze manier voorkom je veel onrust en angst. 


Gevoelig voor geuren

Ook gevoeligheid voor geuren komt vaak voor bij beelddenkers. Net als bij emoties komen ook geuren veel harder binnen in de zintuigen. Een geur van bloemen of de geur van eten of misschien houd je zelf wel van wierook. Maar een hooggevoelig persoon zal hier altijd anders op reageren. 


Misschien herken je deze kenmerken bij jezelf en ben je zelf ook een beelddenker? Of herken je dit bij je kind of bij iemand in je omgeving? 


Mocht je hier meer informatie over willen, neem dan contact met mij op. Dan kijken we samen wat ik voor jullie kan doen.   



Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *